top of page

Marketing digital: tendințe și inovații in domeniu.

Actualizată în: 28 dec. 2023

În peisajul mereu schimbator al marketingului digital si pe masura ce tehnologia avanseaza într-un ritm fara precedent, strategiile de marketing digital sunt constant redefinite, generand tendințe inovatoare care modeleaza viitorul industriei. În aceasta calatorie palpitanta prin cosmosul digital, transpunem in cadrul acestui material tendintele transformatoare și inovatiile de ultima generatie care propulseaza marketingul digital.

Viitorul marketingului digital este luminos deoarece astazi exista o mai mare constientizare a pietei și a consumatorilor. De asemenea, companiile pot utiliza o gamă largă de instrumente inteligente pentru a colecta o multime de date și a efectua analize aprofundate ale publicului lor tinta. Este o modalitate complet noua de abordare a publicului.

Tendinte marketing digital

Lumea este pe internet!


Conform datelor existente pana la acest moment, rata de utilizare a internetului in Romania era de 88,9% din populatia totala la începutul anului 2023. Aceasta înseamna că aproape 9 din 10 persoane din Romania au acces la internet.


Accesul la internet în Romania a crescut constant în ultimii ani. În 2010, rata a fost de doar 45,2%. Pâna în 2019, ajunsese la 78,8%, iar pâna în 2022 ajunsese la 88,0%. Aceasta crestere se datorează mai multor factori, inclusiv accesul sporit la servicii de internet la preturi accesibile.


Utilizarea internetului în România este, de asemenea, în creștere. În 2022, utilizatorul mediu de internet român a petrecut 6 ore și 36 de minute online în fiecare zi. Aceasta este în creștere de la 5 ore și 22 de minute în 2020 și la 4 ore și 54 de minute în 2018.

De la rețelele sociale la căutările pe Google, Bing, Yahoo, Yandex, Duck Duck Go sau Ecosia, cu toții folosim internetul pe tot parcursul zilei.


Odată cu această schimbare a stilului de viață, au apărut noi platforme de marketing. Deși marketingul tradițional încă își are locul său în lume, marketingul digital preia rapid controlul datorită accesibilității și analizelor. Un număr mare de oameni se angajează prin intermediul internetului, iar marketingul digital crește și va crește și mai mult în viitor.


Accesul la internet in Romania: 88,9%

Potrivit specialistilor in marketing la nivel global, „Marketingul digital este utilizarea canalelor digitale pentru a promova sau comercializa produse și servicii consumatorilor și întreprinderilor țintă”.


Publicitatea programată se intampla deja, oferind modalități dinamice de publicitate pentru a simplifica campaniile publicitare digitale. Experiențele clienților B2B activate de AI vor crește odată cu instrumentele de tehnologie a datelor și vânzărilor, permițând decizii automate, algoritmice. Cumpărătorii caută experiențe transparente cu rezultate instantanee.

Aplicarea marketingului media digital face ca companiile să crească cererea si oferta de produse pentru clienți la o viteză mai mare. Prin urmare, aplicarea tehnicilor inteligente cu ajutorul diverselor instrumente de marketing digital ar aduce beneficii companiilor să profite de cererea în creștere în segmentul de clienți pentru a deveni mai profitabile.


Digitizare: Totul devine digitizat și complet automatizat.


Dacă oamenii folosesc din ce in ce mai mult instrumente care sunt conectate la internet, atunci agențiile de publicitate și companiile ar trebui să vină cu modalități în care există o posibilitate maximă de a inregistra traffic mai mare.


Odată cu digitalizarea tuturor, optimizarea pentru motoarele de căutare si a marketingului online va ajuta companiile să obțină noi oportunități și să atragă clienții să le cumpere produsele si serviciile.


Odată cu apariția din ce în ce mai multor turnuri de rețea și a noilor sateliți care sunt instalați în univers comunicarea eficientă va fi mai puternică ca niciodată. Acest lucru va face marketingul mai ușor de realizat, mai rapid și mai transparent. Disponibilitatea și accesul la internet vor fi esențiale pentru a face marketingul digital singura modalitate de a ajunge la clienți.

Tendințe transformatoare în marketingul digital

Cerere crescută:

Tendintele arata ca oamenii isi doresc să cumpere mai multe produse și servicii. Acest lucru va facilita lucrurile în companii, făcându-le mai disponibile online. Acesta va fi un alt aspect important pentru a atrage clienții și astfel lupta va fi despre acest aspect în cazul concurenților.


Tendințe transformatoare în marketingul digital:


Personalizare:

Marketingul personalizat utilizează date despre clienți pentru a oferi experiențe relevante și individuale. Acest lucru poate include recomandări de produse si servicii, conținut personalizat și experiențe de cumpărături personalizate.


Inteligență artificială (AI):

AI este utilizată în marketingul digital pentru o varietate de sarcini, inclusiv automatizarea marketingului, analiza datelor și crearea de conținut. AI poate ajuta, de asemenea, la personalizarea experiențelor clienților și la optimizarea campaniilor de marketing.


Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR):

VR și AR sunt utilizate în marketingul digital pentru a crea experiențe imersive pentru clienți.

De exemplu, VR poate fi utilizat pentru a permite clienților să exploreze produse într-un magazin virtual, iar AR poate fi utilizat pentru a suprapune informații digitale asupra lumii reale.

Cautare vocala:

Căutarea vocală este din ce în ce mai populară, deoarece oamenii devin mai confortabili folosind vocea pentru a interacționa cu tehnologia. Marketerii digitali trebuie să optimizeze site-urile web și conținutul pentru căutarea vocală pentru a se asigura că produsele și serviciile lor sunt găsite de clienți.


Comert social:

Social commerce este practica de vânzare de produse și servicii pe platformele de socializare. Acest lucru permie companiilor să ajungă la un public larg și să capitalizeze pe popularitatea platformelor de social media.


Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR)

Inovatii de ultimă generație în marketingul digital


Metavers:

Termenul „metaverse" este cel mai recent cuvânt la modă care a captat imaginația industriei de tehnologie - și, deși Meta, compania mamă a Facebook, este cel mai cunoscut participant la acest concept virtual futurist, cu siguranță nu este singurul.


Termenul „metavers” a fost inventat de scriitorul SF Neal Stephenson, în romanul „Snow Cash” din 1992, însă a devenit popular în ultimii doi ani după ce conceptul a fost îmbrățișat de Mark Zuckerberg, inclusiv prin redenumirea companiei sale Facebook.


Metaversul este un spațiu virtual partajat unde oamenii pot interacționa, socializa și desfășura activități economice. Marketerii digitali explorează modalități de a utiliza metaversul pentru a ajunge la noi segmente de public și a crea experiențe de marketing imersive.


NFT-uri:

NFT-urile sunt tokenuri / jetoane pe blockchain, care pot fi utilizate pentru a reprezenta proprietatea asupra articolelor digitale, cum ar fi opere de artă, muzică și bunuri virtuale. Marketerii digitali explorează de ceva timp modalități de a utiliza NFT-uri pentru a crea campanii de marketing inovatoare și pentru a recompensa clienții.


Acestea sunt doar câteva dintre tendințele și inovațiile transformatoare care formează viitorul marketingului digital. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, este important ca marketerii digitali să rămână la curent cu cele mai recente tendințe și să fie pregătiți să se adapteze la noile peisaje digitale.


Speram ca acest rezumat va este util si va ofera o imagine de ansamblu cu privire la viitorul marketingului digital.


Alte articole despre marketing digital: https://www.miriodev.ro/blog-mirio-development-marketing


75 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page